VAN Report: Year 2011

Year 2011 –Athens, Greece

Μανώλης Κυπραίος – Κατηγορία: Physical/ Institutional

Στις 15 Ιουνίου 2011 στο Σύνταγμα έχει προγραμματιστεί κινητοποίηση στο πλαίσιο γενικής απεργίας. Ο δημοσιογράφος Μανώλης Κυπραίος κάλυπτε τα γεγονότα και καταφεύγει σε μια στοά ώστε να μπορεί να τραβήξει φωτογραφίες. Η διμοιρία των ΜΑΤ βλέπει τον δημοσιογράφο στη στοά και ο διμοιρίτης τον ρωτά: «Γιατί τραβάς φωτογραφίες ρε;» Ο Μανώλης Κυπραίος απαντά ότι είναι δημοσιογράφος δείχνοντας την ταυτότητά του, όπως προβλέπεται. Ο επικεφαλής της ομάδας τον εξυβρίζει και τον δείχνει σε έναν από τους άνδρες του. Εκείνος πετάει μέσα στη στοά μια χειροβομβίδα κρότου λάμψης. Ο δημοσιογράφος χάνει τις αισθήσεις του και εκτοξεύεται από την ένταση. Όταν οι συνάδελφοί του τον ξυπνούν, ο Κυπραίος βλέποντας τα πάντα θολά και χωρίς να μπορεί να ακούσει επιχειρεί να φτάσει στο κέντρο των πρώτων βοηθειών που βρίσκεται στην πλατεία Συντάγματος, όταν μηχανές της ομάδας ΔΙΑΣ περικυκλώνουν εκείνον και κάποιους άλλους. Ο συνεπιβάτης της μιας μηχανής αρχίζει να χτυπάει τον δημοσιογράφο με κλομπ στη μέση και στα πόδια. Την επομένη της εισαγωγής του στον «Ερυθρό Σταυρό», ο Κυπραίος κάνει εξετάσεις και το ακουόγραμμα δείχνει ότι το αριστερό αυτί του έχει απώλεια ακοής σε ποσοστό 100%.  Ωστόσο μετά υπάρχει πρόβλημα και με το δεξί. Πλέον ο Μανώλης Κυπραίος είναι κωφός. Η ενέργεια του άνδρα τον ΜΑΤ άφησε στον δημοσιογράφο μόνιμη αναπηρία και τον ανάγκασε να σταματήσει τη δουλειά του και να ζει με αρκετά προβλήματα υγείας, μεταξύ των οποίων σημαντικές επιπλοκές που προκάλεσαν τα κοχλιακά εμφυτεύματα στα αυτιά του.
Link

Δημήτρης Τρίμης – Κατηγορία:Physical

Ο πρώην πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Δημήτρης Τρίμης είναι επίσης ένα από τα θύματα της αστυνομικής βίας απέναντι σε δημοσιογράφους την έντονη περίοδο της οικονομικής κρίσης. Ευρισκόμενος στην πλατεία Συντάγματος με σκοπό να καλύψει τις κινητοποιήσεις στις 29 Ιουνίου του 2011, ήρθε αντιμέτωπος με μια διμοιρία των ΜΑΤ. Ενώ στη συγκέντρωση είχαν ξεσπάσει επεισόδια, ο κύριος όγκος των διαδηλωτών είχε αρχίσει να υποχωρεί από την πλατεία Συντάγματος, θέλοντας να αποφύγει τη βροχή από τα δακρυγόνα, αλλά και τις συνεχείς και αδιάκριτες επιθέσεις των ΜΑΤ. Ο δημοσιογράφος επιχείρησε μόνος του, με τα χέρια ψηλά και τη δημοσιογραφική του ταυτότητα να φαίνεται, να πλησιάσει μια διμοιρία, ζητώντας να σταματήσει η συνεχόμενη ρίψη χημικών. Τότε δύο από τους άνδρες της διμοιρίας τού επιτέθηκαν, τον έβρισαν, τον κλότσησαν και τον πέταξαν στο έδαφος, με αποτέλεσμα να σπάσει την κεφαλή της κερκίδας του αριστερού του χεριού.

Τατάνια Μπόλαρη – Κατηγορία: Physical

Φωτογραφία: Αλέξανδρος Βλάχος. Η φωτορεπόρτερ Τατιάννα Μπόλαρη δέχεται χειροδικία από άνδρα των ΜΑΤ μπροστά στα έκπληκτα μάτια συναδέλφων και πολιτών, κατά τη διάρκεια πορείας στις 5 Οκτωβρίου του 2011.

Η φωτορεπόρτερ Τατιάνα Μπόλαρη, στις 5 Οκτωβρίου του 2011, βρισκόταν στην πλατεία Συντάγματος καλύπτοντας την προγραμματισμένη πορεία κατά τη διάρκεια της γενικής απεργίας. Η μαζική πορεία κατέληξε σε εκτεταμένα επεισόδια.  Δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ από την Ελλάδα και το εξωτερικό που κάλυπταν τις συλλήψεις είχαν παραμείνει στην πλατεία, όταν κάποια στιγμή, σύμφωνα με τη μαρτυρία της Τατιάνας Μπόλαρη, ακούστηκε από τους ασυρμάτους των ΜΑΤ η φράση: «Διώξτε τους δημοσιογράφους». Ένας από τους άνδρες των ΜΑΤ πλησίασε τη φωτορεπόρτερ χτυπώντας τη με την ασπίδα και ζητώντας της να αποχωρήσει. Εκείνη του ζήτησε να σταματήσει να τη χτυπά. Στο περιστατικό επενέβη ο διμοιρίτης, ωστόσο ο άνδρας των ΜΑΤ, ακάθεκτος, εξακολούθησε να εξαπολύει ύβρεις προς τη φωτορεπόρτερ. Όταν η Μπόλαρη, απηυδισμένη πλέον, του ζήτησε να βγάλει το κράνος του για να δει το πρόσωπό του και να του κάνει μήνυση για όσα της είπε, ο αστυνομικός τής απάντησε με μια γροθιά στο πρόσωπο. Οι διασώστες του ΕΚΑΒ που βρίσκονταν στην πλατεία παρείχαν τις πρώτες βοήθειες στην Τατιάνα Μπόλαρη, η οποία στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Εκεί διαπιστώθηκε ότι είχε υποστεί κάκωση στο πρόσωπο και έπρεπε να φορέσει κολάρο καθώς το τράνταγμα στον αυχένα της ήταν αρκετά ισχυρό. Ο αστυνομικός κρίθηκε ένοχος για πρόκληση απλής σωματικής βλάβης, αλλά αθώος για την κατηγορία παράβασης καθήκοντος και τιμωρήθηκε με ποινή φυλάκισης οκτώ μηνών με αναστολή. Είναι η πρώτη φορά που τιμωρείται αστυνομικός των ΜΑΤ στην Ελλάδα για βίαιη συμπεριφορά απέναντι σε φωτορεπόρτερ.
Link 1 | Link 2

 Γρηγόρης Χρυσοχοΐδης – Κατηγορία: Physical

Φωτογραφία: Παντελής Σαΐτας. Φεβρουάριος 2011. Στο Σύνταγμα ο φωτορεπόρτερ της εφημερίδας Έθνος, Γρηγόρης Χρυσοχοΐδης φλέγεται από βόμβα μολότοφ που πέταξαν διαδηλωτές. (Πηγή: Vice Greece)
Link

During innovation time off, schools can challenge students to design projects that they feel would enhance the overall experience https://order-essay-online.net of attending