VAN Report: Year 2014

Year 2014

Δήμητρα Κόκκορη – Κατηγορίες: Physical / Institutional

Στις 18 Σεπτεμβρίου του 2014, η δημοσιογράφος Δήμητρα Κόκκορη βρέθηκε στο Κερατσίνι για να καλύψει την αντιφασιστική πορεία στη μνήμη του δολοφονημένου από τον χρυσαυγίτη Γιώργο Ρουπακιά, Παύλου Φύσσα. Στη διάρκεια της πορείας, άνδρες των ΜΑΤ πλησίασαν απειλητικά τη δημοσιογράφο, η οποία έσπευσε να επιδείξει τη δημοσιογραφική της ταυτότητα. Με τη σειρά του, ένας από τους αστυνομικούς έσπευσε να επιδείξει το κλομπ του με το οποίο τη χτύπησε στο δεξί χέρι στο ύψος του αγκώνα και την τραυμάτισε.
Link

Αλεξία Τσαγκάρη & Αντώνες Ντινιάκος – Κατηγορίες: Physical / Institutional

Τον Νοέμβριο του 2014, στην επέτειο του Πολυτεχνείου, σημειώθηκαν δύο ακόμη επιθέσεις δυνάμεων της αστυνομίας σε δημοσιογράφους. Η Αλεξία Τσαγκάρη, ενώ κάλυπτε την πορεία, χτυπήθηκε από τα ΜΑΤ με κλομπ στο κεφάλι, στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας. Στη συνέχεια οι αστυνομικοί την έσυραν από τα μαλλιά και την κλότσησαν. Λίγη ώρα αργότερα, στα Εξάρχεια, η ομάδα ΔΕΛΤΑ περικύκλωσε μια γυναίκα που περπατούσε  μόνη της στο δρόμο. Κοντά στο περιστατικό ήταν ορισμένοι δημοσιογράφοι, ανάμεσά τους και ο Αντώνης Ντινιακός, ο οποίος πλησίασε με σκοπό να καταγράψει το συμβάν, φωνάζοντας παράλληλα στους αστυνομικούς να αφήσουν τη γυναίκα ελεύθερη. Ένας από τους άνδρες της ομάδας ΔΕΛΤΑ πλησίασε τον δημοσιογράφο  με τη μηχανή του και τον χτύπησε στο πόδι. Στη συνέχεια τον έριξε στο πεζοδρόμιο κρατώντας τον από τον λαιμό, με τους συναδέλφους του που βρίσκονταν κοντά να διαμαρτύρονται για την επίθεση του αστυνομικού.

Γραφεία AthensVoice – Κατηγορίες: Physical / Institutional / Phycological

Εμπρηστική επίθεση δέχτηκαν τα γραφεία της freepress  εφημερίδας Athens Voice στις 5 Νοέμβρη του 2014. Την ευθύνη ανέλαβε Αναρχική ομάδα Αντικαπιταλιστικής Δράσης: Μαύρες Κυριακές – Κόκκινες νύχτες. Ο κύριος λόγος της επίθεσης ήταν η κατηγορία πως η εφημερίδα είχε νεοφιλελεύθερες απόψεις και πολιτικές. Η σχετική ανακοίνωση της αναρχικής ομάδας, έλεγε τα εξής:  “Σκουπίδια σαν τα εναλλακτικά free press όπως η Athens Voice, που κατασκευάζουν μια απολίτικη μάζα πειθήνιων κανίβαλων καλύπτοντας τη κενότητά τους με τη «συμμετοχική» ταυτότητα του νομιμόφρονα καταναλωτή . Μέσα από τέτοιες φυλλάδες η εξουσία διαχέει τη κουλτούρα της εμπορευματοποίησης των ριζοσπαστικών προτάσεων και των χειραφετικών πειραμάτων και επιτίθεται συστηματικά στη ταξική συνείδηση και στους κοινωνικούς αγώνες . Η Athens Voice συμμετέχει στην καθεστωτική προπαγάνδα για τη κατάργηση της κυριακάτικης αργίας , για την επιβολή νυχτερινής εργασίας στα εμπορικά καταστήματα (Λευκές Νύχτες) , γενικότερα για την αγιοποίηση της ελεύθερης αγοράς που εξοντώνει τους εκμεταλλευόμενους . Στις 5 Νοέμβρη κάναμε μια μικρή εμπρηστική παρέμβαση στα γραφεία της Athens Voice για όλους αυτούς τους λόγους.”
Link

Πόπη Χριστοδουλίδου – Κατηγορία: Θεσμική

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκε εναντίον της δημοσιογράφου Πόπης Χριστοδουλίδου μετά τη δημοσίευση στο blog «Πειρατικό Ρεπορτάζ» καταγγελίας για φύλαξη «ευαίσθητων στόχων» από άνδρες του Λιμενικού.  Στο ίδιο άρθρο δημοσιοποιήθηκε και το ΦΕΚ (με ημερομηνία 9 Δεκεμβρίου 2013, αρ.φύλλου 261, τεύχος πρώτο) με την απόφαση για τη μετακίνηση βατραχανθρώπων του Λιμενικού Σώματος σε «ευαίσθητους στόχους» σε χώρους αρμοδιότητας του Λ.Σ. ή και εκτός αυτών εφόσον αυτό ζητηθεί. Η Πόπη Χριστοδουλίδου μετέβη στη ΓΑΔΑ, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών για παραβίαση άρθρων του στρατιωτικού ποινικού κώδικα.  Μετά την κατάθεσή της αφέθηκε ελεύθερη. Όπως καταγγέλλει η ίδια, κατά την κατάθεσή της τής ασκήθηκαν πιέσεις να «κατεβάσει» το σχετικό άρθρο από το blog, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα επακολουθούσε άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον της και παραπομπή της στα ποινικά δικαστήρια. Η δημοσιογράφος αρνήθηκε να «συμμορφωθεί» στις υποδείξεις των αρχών.

Link

Let loose the writer is citing page 99 of an essay and have fun students often associate school with textbooks and tests, two things that nobody truly enjoys