Έκθεση “Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα” για τη βία κατά δημοσιογράφων

«Το μίσος για τους δημοσιογράφους εκτραχύνεται στη βία», προειδοποιεί η MKO “Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα” (Reporters sans frontières, RSF) στην φετινή έκθεσή της για την ελευθερία του Τύπου ανά τον κόσμο το 2019, αξιολογώντας το ζήτημα σε 180 χώρες και περιοχές.

Ειδικότερα, μόλις στο 24% από τις 180 χώρες και περιοχές που μελετήθηκαν καταγράφηκε «καλή» ή «μάλλον καλή» κατάσταση ως προς την ελευθερία του Τύπου, από 26% το 2018.

«Η εχθρότητα έναντι των δημοσιογράφων, ή ακόμη και το μίσος που εκφράζεται σε αριθμό χωρών από πολιτικούς ηγέτες, κατέληξε να υποκινήσει το πέρασμα σε πράξεις πιο σοβαρές και πιο συχνές», υπογραμμίζει η ΜΚΟ στο δελτίο Τύπου που συνοδεύει την έκθεση. Η RSF διαπιστώνει «αύξηση των κινδύνων και  ένα χωρίς προηγούμενο επίπεδο φόβου σε ορισμένες τοποθεσίες» στις τάξεις των δημοσιογράφων. Οι ασφυκτικές πιέσεις, οι απειλές κατά ζωής, οι αυθαίρετες συλλήψεις γίνονται ολοένα περισσότερο «κίνδυνοι του επαγγέλματος», τονίζει.

“Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης” χαρακτηρίζει το φαινόμενο και προειδοποιεί ο Κριστόφ Ντελουάρ, ο Γενικός Γραμματέας της RSF. «Απαιτείται ανάκτηση των δυνάμεων των δημοκρατικών μοντέλων. Αλλιώς, τα αντιπαραδείγματα θα ακμάσουν και θα πολλαπλασιαστούν», προσθέτει. Ενώ, σημειώνεται ότι «οι χώρες-κέντρα ελέγχου της πληροφόρησης γίνονται ολοένα περισσότερες».

Πηγή: parallaximag.gr