Ρητορική Μίσους, η Παραπληροφόρηση και η Ελευθερία του Τύπου: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παίρνει δράση

H  καταπολέμηση της ρητορικής μίσους, της παραπληροφόρησης, και παράλληλα η διασφάλιση της Ελευθερίας του Τύπου και της ασφάλειας των ερευνητών δημοσιογράφων, είναι στο επίκεντρο δημόσιας ακρόασης στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε ειδική εκδήλωση, την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου, στις Βρυξέλλες.

Τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής του ΕΚ δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στα παραπάνω θέματα, ειδικότερα μετά τη δολοφονία της Daphne Caruana Galizia (Οκτώβριος 2017) και του Ján Kuciak και της μνηστής του, Martina Kušnírová, (Φεβρουάριος 2018). Δείτε τις υποθέσεις αυτές στο Παρατηρητήριο του ECI για την Βία κατά του Προσωπικού Ενημέρωσης, εδώ και εδώ.

Στο πρώτο μέρος της συνεδρίασης, εκπρόσωποι του Συμβουλίου της Ευρώπης, της ΜΚΟ «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα», καθώς και δημοσιογράφοι από την Ουγγαρία και τη Ρουμανία, παρουσιάζουν στην επιτροπή τις απόψεις τους για την ελευθερία του Τύπου, την ελευθερία της έκφρασης και την προστασία των δημοσιογράφων, ενώ ακολουθεί και συζήτηση με τους βουλευτές.

Ερευνώνται επίσης,  τρόποι αντιμετώπισης της ρητορικής μίσους, τόσο στο διαδίκτυο όσο και εκτός κυβερνοχώρου, καθώς και της διάδοσης ψευδών ειδήσεων, με εκπροσώπους ΜΚΟ και «think tanks» που ασχολούνται με την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Για να δείτε ζωντανά την ακρόαση πατήστε εδώ.