CPJ: 250 δημοσιογράφοι στη φυλακή- “Πρωτιά” Κίνας σε φυλακισμένους δημοσιογράφους

 

 

 

Συνολικά 250 δημοσιογράφοι σε όλο τον κόσμο είναι φυλακισμένοι λόγω…επαγγέλματος. 

Τουλάχιστον 250 δημοσιογράφοι σε όλο τον κόσμο βρίσκονται στην φυλακή, όπως αναφέρει με πρόσφατο δημοσίευμα της η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ).

H Κίνα είναι η πρώτη χώρα στον αριθμό φυλάκισης δημοσιογράφων για το 2019, με μόλις 48 κρατούμενους. Μαζί με την Τουρκία, την Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο, την Ερέτρια και το Βιετνάμ συγκεντρώνουν το μισό ποσοστό συλληφθέντων δημοσιογράφων σε όλο τον κόσμο.

 

Η κατάσταση στην Τουρκία

Το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, οι διώξεις κατά του Γκιουλέν και των Κούρδων στην Τουρκία, ώθησε στην υιοθέτηση πολιτικών διώξεων κατά των δημοσιογράφων. Μέσα σε διάστημα 3 ετών, 100 ειδησεογραφικά πρακτορεία στη γείτονα χώρα έκλεισαν, έπειτα από σχετικό διάταγμα.

Πολλοί δημοσιογράφοι κατηγορούνται για «υποστήριξη της τρομοκρατίας» ή απόπειρα ανατροπής της έννομης τάξης.

Ο συνολικός αριθμός των φυλακισμένων δημοσιογράφων ανέρχεται στους 48. Αν και παρατηρείται μείωση των κρατουμένων δημοσιογράφων:  «Δεκάδες δημοσιογράφοι που δεν είναι φυλακισμένοι στην Τουρκία αναμένουν τη δίκη τους σε πρώτο ή δεύτερο βαθμό, ενώ άλλοι έχουν καταδικαστεί ερήμην τους και απειλούνται με σύλληψη, αν επιστρέψουν στη χώρα τους», τονίζει η CPJ.

Η κατάσταση στην Σαουδική Αραβία 

Η κατάσταση  στη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο είναι ανησυχητική μιας και 26 δημοσιογράφοι κρατούνται σε κάθε μία από αυτές.

Η  Σαουδική Αραβία, η οποία είχε απασχολήσει το 2018  τα διεθνή ΜΜΕ με τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι, έχει οδηγήσει στη φυλακή 18 δημοσιογράφους,  χωρίς να έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Ο συνολικός αριθμός των δημοσιογράφων που είναι φυλακισμένοι σε όλο τον κόσμο παραμένει πολύ υψηλός, σύμφωνα με τη ΜΚΟ, αν και είναι κατά τι μικρότερος από τους 255 που κρατούνταν το 2018 και τους 273 το 2016.

Πηγές: Ιefimerida.gr  και  CPJ.οrg